HIGH QUALITY COAT

  • 20. 11. 2017
  • Looks, Looks Woman

V minulém příspěvku byla řeč o saku, materiálech i způsobech, jak ho hravě kombinovat.

Dnes mám v hledáčku kabát. Přituhlo o něco dříve, než jsem očekávala, tak se vám jistě pár rad na téma kabát bude hodit.

Teď to vezmu pěkně popořadě:

1) Materiál

Vstoupíte do obchodu a zaujme vás nějaký kabát. Než si s ním dáte tu práci a začnete si jej zkoušet, zjistěte si přesné složení kabátu. Často jsou používány zcela umělé materiály, což v praxi znamená, že vůbec nehřejí. Jediné pozitivum je, že se méně mačkají. Hojně jsou pro marketingové účely využívaná slova jako kašmír, vlna –  to, že má svrchník 10% vlny nebo 10% kašmíru ještě neznamená, že je to vlněný nebo kašmírový kabát. Proč? Protože výrobci toto označení zneužívají při sebemenším obsahu těchto materiálů. Pokud je kabát složen z 90% vlny a 10% kašmíru, tím mi říká, že je ze 100% přírodních materiálů. Pro ty z vás, kteří se ještě ve hřejivosti materiálů neorientují, je kašmír přibližně 4 krát hřejivější než vlna a nekouše. Ovšem je mnohonásobně dražší. Nošením se žmolkuje, což jde vyčesat obyčejným tvrdým kartáčkem, ale nemůžete si tento kabát pořídit, aniž byste se o něj staraly.

Z vlastních zkušeností vím, že kabát o složení 70% vlna a 30% kašmír je potřeba co tři nošení vyčesat. Není to žádná složitá věc, ale musíte si na ni myslet. Pokud předem víte, že další péče navíc není nic pro vás,  obloukem se kašmíru vyhněte.

Dalším vhodným přírodní materiálem je velur. Určitě si vybavíte, jak vypadá, když si vzpomenete na ,,dubeňák“. V současném módním světě se tento materiál používá minimálně. Skvěle však vypadá v podáníbiker jacket. Vzhledem velur připomíná samet.

Dejte pozor, ať si velur nepletete s nubukem (broušená kůže po líci). Vzhledově jsou to podobné materiály. Nubuk se výhradně používá na doplňky a obuv. Jeho nevýhodou je také vyšší náchylnost k ušpinění. Bez impregnace před nošením se rozhodně neobejdete.

Mezi používáné materiály ještě patří loden, flauš, buklé a kožešiny.

Ještě zmíním tolik oblíbený teady bear coat neboli kabát připomínající ovčí srst. V konfekci ho většinou najdete opět v umělém provedeni. Pokud byste chtěli sáhnout po něčem kvalitním, navštivte MaxMaru, zde je složení 88% velbloudí vlna a 12% hedvábí.

2) Barva

Máte-li již svoji paletku barev, víte po čem sáhnout i na co si dát pozor. Pro ty z vás, které neví, o čem mluvím, doporučuji nechat si udělat barevnou typologii. Pokud jste šikovné, mužete to podle návodu na youtube nastudovat a zkusit samy.  Nebo poprosit někoho takového ze svého okolí. Začněte s tím, jaké barvy vám sedí: teplé x studené, tlumené x jasné, jemné x syté. Ve výsledku se dopracujete k jednomu ze 4 základních typů: jaro, léto, podzim nebo zima. V opačném případě vyhledejte rad profesionálních stylistů.

3) Střih

Bezesporu by měl lichotit postavě a současně vás bavit. Pro někoho je stejně tak důležitá i jeho funkčnost (rozuměj variabilita nošení, kapuce, kapsy, zipy nebo cvočky, pásek).

4) Délka

Je stěžejním prvkem prvního dojmu. Správná délka vám může opticky postavu současně prodloužit a zeštíhlit.  Nicméně špatně zvolená délka může postavě i uškodit.

5) Zapínání + ozdoby

Čím je kabát nápaditější, ozdobnější a extravagantnější, tím větší je pravděpodobnost, že se vám kabát bude líbit jednu, maximálně dvě sezóny.

Můj tip: Klidně si pořiďte něco divokého, ale za nižší cenu. Ideálně počkejte na slevy.

6) Čištění kabátu

Při koupi je potřeba zvážit i péči, kterou bude daný kousek vyžadovat.

(TAYLORDMADE   coat,   MAXMARA bag,   INTIMISSIMI  top,    LEVIS jeans, TONAK hat, BENETTON pulover,  LOUIS VUITTON scarf, DESIGN  shoes,   TISSOT  watch)

photos and edit by  Marek Stuchlý

https://www.facebook.com/marek.stuchly.photography/

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky