Audit šatníku neboli úklid celé šatny. To je téma dnešního článku.Nastíním vám zde několik postupů třídění šatníku, aby si každý z vás mohl vybrat ten, který je mu nejbližší. Pokud vám budou připadat postupy příliš systematické, nejspíš to vychází z mé lehké posedlosti pořádkem a snahou mít systém ve všem. 

V navazujícím článku přidám i pojmy často skloňované v módní branži, neboť je fajn si být jistý jejich přesným významem.

 

Capsule wardrobe = Kapsulový šatník

Princip tohoto šatníku je v kombinování pouze určitého množství oblečení. Vznikl někdy v 70. letech v Londýně, ale konkrétní autor známý není.

Šatník by měl být tvořen 37 kusy oblečení + 15 kusy doplňků. Přesný počet však záleží na vás. Já doporučuji při této metodě nepřekračovat 50 kusů oblečení. Tento systém bývá také označován jako 333 projekt. Tedy 33 ks oblečení na 3 měsíce. 

Kousky jsou do šatníku vybírány tak, aby byly mezi sebou vzájemně kombinovatelné a člověk nemusel stát u skříně a říkat si ,,…to se nehodí k těm džínsům, ale ty druhé kalhoty, co by se mi hodily mi nejsou pohodlné a ty nové mám vyprané…” Pokud je Vám tento scénář povědomý, zkuste se nad vašim šatníkem zamyslet. 

Ve zkratce – kapsulový šatník si upravujte před každým ročním období, tedy čtyřikrát ročně. Vzhledem ke stále rychleji se měnícímu počasí to není úplně dokonalé načasování. 

 

 

Úklidová metoda KonMari 

Její autorkou je Marie Kondo, podrobně si o ní můžete přečíst v její knize Zázračný úklid nebo kouknout na seriál na Netflixu. Tato metoda se dá aplikovat nejen na oblečení, ale i na celý dům. 

Metodu se vám v následujících pár řádcích pokusím přiblížit.

Sneste všechno vaše oblečení na jednu hromadu.  A nelekejte se toho množství. To vás nesmí odradit. Všechno oblečení znamená i body, ponožky, šátky, kabelky. Prostě úplně všechno, co má souvislost s Vaším oblékáním. Potom si položte otázku: Dělá mi tato věc opravdu radost? Nesmíte brát v potaz že je ještě neonošená.  Že byla dražší než ostatní věci, které přece nosíte víc, tak jak to, že tuhle ne? Neslibovat si už třetí rok, že do ní zhubnete nebo že to byl dárek od manžela k výročí, že ho to bude mrzet. Věřte mi, že manžel si toho ani nevšimne. 

Vytřídíte tak opravdu velkou hromadu oblečení. Marie Kondo se už bohužel nezmiňuje, co s oblečením dělat. 

 

Moje verze

Můj audit šatníků se v podstatě podobá metodě KonMari, s tím rozdílem, že při třídění nekladu důraz pouze na přinášení radosti, ale také na kvalitu materiálu a množství. Navíc dělám několik výsledných hromádek. 

První hromádka= věci co běžně nosím (práce, volný čas, různé aktivity)

Druhá hromádka = věci na doma (nemusíte mít už dvacáté tričko na doma, když vám stačí čtyři.)

Třetí hromádka = věci na úpravu (kvalitní materiál, ale špatný střih, hezká barva, ale moc volné..)

Čtvrtá hromádka = věci na prodej/charitu  (kvalitní, nezničené, ale nenosím je)

Pátá hromádka =  věci na vyhození (poničené, obnošené, zaprané…)

 

photos and edit by Lukáš Škvarek https://www.instagram.com/skvarek.photo/

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky