BE SPOKE vs. MTM

  • 27. 12. 2015
  • Inspo

Pro některé úplná novinka, pro jiné pojmy, jenž nejsou pouhá cizí slova, ale současně se jejich definice ztrácí někde v mlhavém obláčku povědomí. Spolu se tomu mrkneme na zoubek.

BESPOKE

… je označení pro ruční šití oděvů.

Krejčí si osobně změří míry klienta. Obvykle se tomu tak děje v krejčovském salónu, možné je to však také přímo u zákazníka doma či ve firmě. Tím se časově vytíženým osobám ušetří nějaká ta minutka navíc. Na druhou stranu přichází o kouzlo salónu, jehož prostředí vyzařuje nezaměnitelnou atmosféru. Vůně kvality, luxusu a elegance, jednoduše pomyslná hranice dokonalosti. Jiné prostředí rozvíjí kreativitu a zákazníci odcházejí s novou inspirací jak zlepšit své odívání. Dozvědí se, které trendy budou stálicemi šatníků v následujících letech nebo jen vypijí šálek lahodného espressa.

Střih je velmi individuální záležitostí. Je pokaždé jiný a originální, nevychází se z žádné předlohy. Vše se odvíjí od debaty mezi krejčím a zákazníkem, potažmo fashion konzultantem.

Šití je časově náročné. Délka zhotovení jednoho obleku zabere přibližně 50 až 100 hodin práce. Neocenitelnou výhodou stehů a napětí nitě je schopnost přizpůsobit se poždavkům klienta. Neomezený počet zkoušek ke klientově úplné spokojenosti je samozřejmou, nicméně také na čas náročnou záležitostí. Pokud se v průběhu šití nějak významně nemění plán od prvotní domluvy, dá se říci, že 1 až 4 zkoušky by měly být zcela dostačující.

Co se výběru látky týče, je k dispozici nesčetné množství barev, struktur či vzorů.

Pravděpodobně nesilnějším rozhodovacím kritériem je cena. Ta začíná zhruba na 30 000 korunách za oblek. Pro vaši lepší představu: sako je na zhotovení daleko náročnější. Tomu odpovídá tomu i cena, jež tvoří zhruba 2/3 celého obleku.

Můj tip: Necháváte-li si šít oblek, objednejte si k němu rovnou 2 kalhoty. Mužům, kteří nenosí oblek dennodeně, doporučuji separátní kalhoty. Naopak pokud je oblek váš každodenní chléb, vůbec se nebojte si ušít dvoje totožné. Zapátrejte v paměti, kolikery kalhoty už se vám v oblasti třísel prošoupaly. A proč Vám to všechno píšu? Takto můžete ušetřit náklady za jedno sako a celková životnost obleku se prodlouží.

MTM

…musím uznat, že jsem se tentokrát trošku rozepsala, chtěla jsem ale poskytnout co nejkomplexnější náhled do krejčovského světa. Každý vidí pouze vysokou cenu, ale práci s tím spojenou již ne. Dávejte si také pozor na složení látky. Není salón jako salón. Oblek či dámský kostýmek, ať stále nemluvím jen o těch chlapech… by měl být ze 100% vlny. Může obsahovat například i příměsi mohéru, což o materiálu prozradí, že se bude méně mačkat, nebo kašmír či hedvábí. Všechny materiály ale vycházejí z přírody. Žádné uměliny. Stejně tak se dotazujte na složení podšívky, jež by zpravidla měla být ze 100% viskózy.

Konečně se dostáváme k jádru věci. Metoda MTM (made to measure) znamená, že jsou předem dané jakési střihy, jenž jsou dámám a gentlemanům upravovány dle jejich potřeb. Příkladem je prodloužení rukávů, zkrácení kalhot, větší vyštíhlení apod. Určujete si také počet rozparků, vybíráte knoflíčky, můžete doladit detaily jako je barva podšívky, obšití knoflíkových dírek či barva límce za krkem. Látky si klienti vybírají z předem daných vzorníků. Ovšem není potřeba se bát, že by si nevybrali. Souhrn těchto informací se zasílá do krejčovské dílny, kde je vyhotoven zcela nový, personalizovaný oblek.

Tento způsob je tedy o něco rychlejší, trvá přibližně 20 hodin práce. Délce výrobního procesu odpovídá i nižší cena, přibližně 15 000 korun, což se tedy odvíjí od kvality zvoleného materiálu.

Cenu obleku/kostýmku rovněž ovlivňuje, jestli se jedná o prestige fused nebo full canvas. Ale o tom až zase někdy jindy.

Tak co, máte v tom již trochu jasno?

source: pinterest.com

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky