INTERVIEW ESSENTIALS FOR MEN

  • 26. 04. 2015
  • How to, How to man

Nedávno jsem postovala článek o kompletní přípravě na pohovor, ovšem z dámského úhlu pohledu. Dnes, jak už asi správně tušíte, se vrhnu na muže.

OBLEČENÍ

Nejspíš nemusím zdůrazňovat, že oblek je samozřejmostí. Oblek rovná se sako + kalhoty ze stejného materiálu i barvy. Rozhodně zapomeňte na kombinaci košile a kalhot nebo blazer a chinos. Naopak obleková vestička by působila zase příliš slavnostně. Ani underdressed ani overdressed není to pravé.

Také je potřeba klást důraz na správnou velikost jednotlivých kusů oblečení. A u obleku je to obzvláště důležité. Z jakého důvodu? Oblek zabírá velkou jednolitou plochu a už se na něj nic nevrství, takže není možnost kamufláže nedostatků.

Pod oblek si vezměte bílou košili. Pro upřesnění zde uvedu charakteristické rysy dobře padnoucí košile:

  • Začala bych límečkem. Ten by měl být vyztužený buď umělohmotnou nebo mosaznou výztuží, která se při praní vytahuje. Límeček tak krásně drží a nerozjíždí se.
  • Volte košili s francouzskými manžetami. Vzbudíte tak dojem větší vážnosti a profesionality. To přece chcete, ne? Kořen palce je místem, kde končí košilové rukávy/manžety. Délka rukávu od saka je asi o 1 až 1,5 cm kratší.
  • Patřičnou pozornost věnujte i délce košile. Zadní díl je o něco delší, spolu s předním dílem by se měly dotýkat v rozkroku. To proto, aby vám košile při sebemenším pohybu nevylézala z kalhot.

Ponožky jsou samostatnou kapitolou. V módním světě panují věčné neshody na toto téma. Jeden tábor hlasuje pro ponožky v barvě bot, jako to popisuje například pan Špaček ve svých knihách o etiketě. Mnozí naopak, včetně mě, se domnívají, že je vhodnější ladit ponožky k barvě kalhot. Dovolte mi to odůvodnit: Ve chvíli, kdy sedíte a nohavice se vám vyhrnou, je největší faux pas, když vám leze kůže. A co když vám začne vylézat barevně příliš odlišná ponožka? Ani to není hezký pohled. Pokud ovšem máte ponožky, ještě lépe podkolenky, v barvě nohavic, tak to velmi hezky splývá. Můžete si to názorně vyzkoušet před zrcadlem.

DOPLŇKY

Manžetové knoflíčky určené ke košilím s francouzskými manžetami jsou sofistikovaným detailem celého outfitu. Barva kovu by se měla shodovat se sponou opasku, hodinkami a dalšími kovovými detaily v outfitu, jako je tomu u přesek na tašce nebo u snubního prstenu. Současně také můžete použít barevné manžetové knoflíčky, které je možné ladit s kapesníčkem, kravatou či košilí.

Kapesníček je dostačující v bílé barvě. Na přílišné experimentování není vhodná doba.

Opasek musí ladit s obuví, aktovkou a páskem na hodinkách.

Hodinky by měly být elegantní, nijak extravagantní či sportovní. A rozhodně zapomeňte na digitálky. Řemínek je přípustný jedině kožený, kovový nikdy. Pokud takové hodinky nevlastníte, raději si neberte žádné.

Neodmyslitelnou součástí košile je kravata. Nevíte jaké barvy a vzory zvolit? Zkuste zopakovat barvu košile u jedné z barev na kravatě. Tak nikdy neuděláte chybu.

Aktovka je nejlepší kožená. Čistá, neopotřebovaná a obsah přehledně roztříděný.

OBUV

U bot vždy záleží na tom, jak moc slavnostně chcete působit. Výběr je široký. Do konzervativních zaměstnání bych doporučila oxfordky. Do kreativnějších zaměstnání si můžete například dovolit monkstrap.

VLASY

Kadeřníkem udržovaný střih a vhodný styling dle typu zaměstnání jsou nedílnou součástí celé image.

HYGIENA

Právě ta je snad nejdůležitější etapou přípravy pro jakýkoli okamžik. Nikdy nezapomínejte na čištění zubů, mentolky/žvýkačky vezměte s sebou také. Deodorant, kvalitní parfém nebo minimálně příjemná voda po holení jsou samozřejmostí.

MANIKŮRA

Upravené čisté nehty bez okousaných záhybů či krvácející kůžičky jsou skutečně nutné.


source:pinterest.com

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky