INTERVIEW ESSENTIALS FOR WOMEN

  • 09. 04. 2015
  • How to, How to woman

V posledních měsících se na mě lidé stále častěji obrací s dotazem, co si obléci na pohovor. Téma je velmi obsáhlé, proto se nejdříve budeme věnovat dámskému oděvu a pánský si necháme až na příště. Gentlemani prominou.

ODĚV

V první řadě by váš outfit měl odrážet image firmy, kam se hlásíte. Na zaměstnavatele byste měla působit už jako jeden z jeho zaměstnanců. Vykouzlíte si tak okamžité sympatie a společná jízda na jedné vlně je témeř zaručena. Pokud si nejste zcela jistá, jak to v dané firmě chodí, nebojte se zavolat a přeptat se na doporučený dress code. Druhou možností je návštěva sídla společnosti ještě před pohovorem, tzv. checking. Sama si ověříte vše potřebné a současně tím předejdete zvýšené nervozitě v den D. Zejména není-li vám orientační smysl vlastní, bude vhodné si dané místo projít ještě před oním důležitým dnem.

Vybírat můžete z pouzdrových šatů, sukňového či kalhotového kostýmku. Ideální barvy jsou tmavě modrá, šedá a antracitová. Jestliže nejste vyloženě zimní typ, černé barvě se rozhodně vyvarujte. Zcela byste se v ní ztratila. Zrzky si mohou dovolit i starorůžovou či olivově zelenou. Délka sukně/šatů by neměla být kratší než jedna dlaň od kolene. Pamatujte si, že hnědá mezi business barvy nepatří. A pozor na záměnu hnědé s béžovou nebo krémovou. Šaty i kostýmky ve světlejších barvách jsou povoleny, ale jen v období teplejšího jara a léta.

Ke kostýmku volte bílou, krémovou či světle modrou košili. Léty ověřená klasika nezklame. Vyvarujte se hlubokým výstřihům. Pokud se více potíte, oblečte podvlékací tričko. Košilové manžety by měly vyčnívat ze saka přibližně o 1 až 3 cm.

Do business šatníku nepatří: transparentní materiály, flitry, příliš těsné oblečení, velké výstřihy, minisukně, kožené oděvy, tenisky (ani bíle, i když jsou letos tak v kurzu), nápisy, potisky, výrazná loga, zvířecí a geometrické vzory.

SPODNÍ PRÁDLO

Pod bílou košili nenoste nic jiného než tělové spodní prádlo. Ani horní, ani spodní díl by se neměly pod oděvem rýsovat. Nejdůležitější ovšem je, abyste se ve vybraném prádle cítily dobře a sedělo vám. Můžete zkusit i nějaké luxusnější prádlo, jeho nošení zvyšuje sebevědomí. Zároveň je to asi jediná část outfitu, na které se můžete u pohovoru vyřádit.
Můj tip: bezešvé spodní prádlo

DOPLŇKY (ŠPERKY + KABELKA + LODIČKY)

Zde platí, že méně je více. Držte se pravidla: jedny náušnice, jeden prsten a jeden řetízek. Kov by měl být u všech šperků stejný a velikost decentní. Jestliže vlastníte masivní hodinky, často doplněné spoustou kamínků, nechte je raději doma.

Vhodným doplňkem je hedvábný šátek. Jak ho nosit, se můžete inspirovat u letušek.

Chybu neuděláte ani s koženým tenkým páskem. Spona ovšem musí korespondovat s barvou ostatních kovů v outfitu.

Silonky si na pohovor určitě vezměte. Zkuste vybírat co nejtenčí, aby zbytečně nepůsobily plastickým dojmem. Černá je jasná volba, zejména ke tmavším lookům.

Kabelka by měla být kufříkového typu, aby držela tvar a nerozjížděla se, když ji položíte. Obsah: kapesníčky, vlhčené ubrousky, hřeben, rtěnka, deodorant, parfém, láhev s vodou, náhradní silonky.

Na lodičky jsou kladeny zvýšené nároky. Neokopané, čisté, nakrémované, vyleštěné, v ideálním případě s uzavřenou špičkou. Překontrolujte, zda jste odlepila cenovky. Za povšimnutí stojí i stav podpatků. Jsou-li už moc sešlapané, nechte si je vyměnit. Vhodná výška podpatků je 3 až 7 centimetrů. Doporučená barva je černá či tělová.

MAKE-UP

Zvolte téměř nahé líčení doplněné jemnou rtěnku či leskem.

MANIKŮRA

Nehty by neměly přesahovat více než pár milimetrů přes okraj peřinky. Vyhněte se výrazným lakům. Vhodná je francouzská manikúra, nude odstíny nebo jen průhledný lak.

VLASY

Nikdy nechoďte s neumytými neupravenými vlasy se znatelným odrostem či šedinami. Volit můžete mezi sepnutými vlasy, které jsou vhodnější pro striktnější pozice (banky, pojišťovny, letiště…) či vlasy rozpuštěnými. Rozhodnete-li se pro druhou variantu, dbejte na zastřižené konečky a bezchybně vyfoukaný účes. Vhodné pro kreativnější typy zaměstnání (reklamní agentury).

PARFÉM

Vhodné jsou jemné nevtíravé vůně. Vyvarujte se těžkým, dřevitým přívlastkům. Deodorant je samozřejmostí.

FINÁLNÍ DOPORUČENÍ

Na závěr si ještě zkontrolujte, zda nemáte něco mezi zubama. Maková buchta ke snídani asi nebude ten nejlepší začátek. Žvýkačky s sebou.

Žádné trčící nitě či uvolněné knoflíky. Vaše oblečení včetně doplňků by nemělo působit opotřebovaným dojmem. Máte přeci firmu reprezentovat.

Po vstupu na firemní půdu si znovu ověřte stav vašich lodiček, případných nečistot se zbavte na toaletě.

Užitečný by vám mohl být také váleček na odstraňování chlupů.

Už do areálu firmy vcházejte narovnaná s velkým úsměvem a pocitem nepostradatelné kandidátky. Pozvali si přece vás a kdo ví, jestli pan vrátný není právě ušima/očima majitele…

source: pinterest.com

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky