IRISH PASHMINA

  • 25. 10. 2013
  • Looks, Looks Woman

V dnešním outfitu můžete vidět sytě červenou pašmínu s černými detaily. Dostala jsem ji jako dárek a jsem z ní nadšená. Jak sám nadpis napovídá, je z Irska. Pro neuvěřitelnou jemnost a hřejivost se z ní stává ideální společník na podzim a zimu.

Pašmína má ovšem původ v Indii. V překladu pashm znamená teplo. Mluví se o ní také jako o diamantové tkanině nebo měkkém zlatě ze střechy Asie. To proto, že je to nejjemnější, nejměkčí a nejteplejší kašmír na světě. Údajně má být osmkrát teplejší než ovčí vlna. Průměr jejího vlákna je zhruba šestina lidského vlasu a proto je na výrobu jedné šály potřeba roční přírůstek srsti tří koz. Každá dává za rok 85 – 230 gramů vlny.

Nositelé pašmíny byli již mongolští vládci. V té době pašmína znamenala hrdost. Byla něco jako šperk. Poté, co Napoleon věnoval pašmínu své ženě Josefíně, se z ní stal módní trend, který přetrvává až do dnešních dnů.

(pashmina from Ireland, INTIMISSIMI T-shirt, MET jeans, PIETRO FILIPI belt, VOGUE sunglasses, BVLGARY ring, MICHAEL KORS bag, H&M shoes)
photos and edit by Markéta Vašátová

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky