Wedding dress

  • 18. 02. 2019
  • How to woman, Inspiration Woman, Lifestyle

Původně jsem si chtěla nechat informace o své svatbě pouze pro sebe. Nicméně jsem častěji a častěji pod palbou dotazů, které že šaty si vybrat, kam zajít, kde se nechat nalíčit nebo kde nakoupit tolik potřebné doplňky.

Ještě nevím, jestli  udělám svatební seriál v několika postech nebo zůstanu pouze u jednoho článku o šatech a věcech s nimi spojených.

Začneme tedy pěkně od začátku. Rozuměj od svatebních šatů.

Svatební šaty

Styl

Vřele doporučuji si před návštěvou salónu sednou ke katalogu nebo počítači a poohlédnout se po svatebních šatech tzv. na nečisto.

Zamyslete se především nad těmito otázkami: V jakých šatech se chci vdávat? Hodí se místo konání obřadu, společného oběda nebo odpolední slavnosti k mým šatům? Chci mít vlečku? Jaký účes by se k vybraným šatům hodil?

Materiál

Dejme tomu, že Máte jasno ve stylu. Teď je potřeba se soustředit na materiál. Kdy se vdáváte? Nebude vám v šatech moc teplo? Nebudou kousat? Jaký svrchník zvolíte při chladnějším či zimním počasí? V letních měsících rozhodně investujte do přírodních materiálů. Vysoké teploty v umělých šatech jsou velmi nepříjemnou záležitostí. Totéž platí pro pánský oblek.

Dobře zvažujte i krajku ve výstřihu, může kousat. Také pozor na volbu šperků. Některým z nás se při zvýšené nervozitě i pod tíhou sebelehčí šňůry perel tvoří nepříjemné skvrny z nervozity. V takovém případě volte šaty, ke kterým netřeba doplňků.

Střih

Po dvou předchozích odstavcích by se vám výběr měl zúžit. Dejme tomu, že vám zbyly tři varianty, a teď už je potřeba si šaty vyzkoušet. Musíte zjistit, jestli vám padnou nebo ne. Na zkoušku si s sebou ideálně vezměte lodičky, které si přejete mít na svatbě a spodní prádlo, které si hodláte obléknout. Lodičky jsou důležité kvůli výšce podpatku, ale také kvůli barvě. Čím výraznější doplňky, tím jednodušší šaty.

Barva

Rozhodně ne optical white (čistě bílá, sněhobílá). Ta už se teď už nenosí. Jedním z důvodů je přehnaný kontrast k naší pletí. Barva působí příliš tvrdě. Nahraďte ji třeba off white (skoro bílá). Něco mezi čistě bílou a krémovou. Může být s nádechem do šeda nebo do žluta.  Sáhnout můžete i po ivory (paleta barev sloní kosti, smetanové, šampaň). Tohle je jen základ, barev samozřejmě existuje více.

Shodující se barva ženichovy košile se svatebními šaty nevěsty.

Pravidla barev platí i pro muže! Až si vyberete šaty, vezměte si vzorek látky a podle něj teprve vybírejte košili. V obchodě se vám bez vzorku mohou zdát všechny košile stejné a také častý tlak ze strany prodejců vás může ošálit. Důvodem, proč to zdůrazňuji, je výsledný vzhled vás obou jako páru. Do svatby se pravděpodobně oblečeni ve svatebním oděvu neuvidíte, a při společné chůzi k oltáři, je vaše nesourodost a rozdílnost barev více než bijící do očí.

Doplňky

Nejjednodušší rada, kterou vám mohu dát,  bude znít: ,, Čím výraznější šaty, o to decentnější doplňky.’‘

Fascinátor od LaModista

Já jsem si přála místo vlečky fascinátor. S jeho výrobou jsme se obrátila na šikovnou Peťu z La Modista. Dlouhodobě s ní spolupracuji, takže se nebylo čeho bát. Ostatní šperky i kabelku (není nutná) jsem volila z toho, co mám již doma. V případě nákupu bych se rovněž dívala po perlách. Můžete také požádat o pomoc své blízké okolí a případné doplňky si zapůjčit. Pořizovala jsme si ještě páskové sandálky na širším podpatku z Pietro Filipi.

Svatební psaníčko a perlové šperky

Líčení, účes a manikúra

Líčení by  mělo korespondovat s celkem a rovněž respektovat náladu svatebního stylu. Jinými slovy jemnější líčení je leckdy vhodnější. Za mě mohu doporučit Nelly z Malé Fabriky. Učesala a nalíčila mě přesně podle mých představ.

Účes pohled zepředu

Účes z pohledu zezadu

A zkouška stačila jedna. Takže nemusíte zbytečně ztrácet čas vysedávat někde dlouhé hodiny. Navíc je velmi milá a příjemná. Takže co víc potřebujete?

Stejně tak manikúra a pedikúra by měla být dokonalá. Navštívit můžete perfekcionistku Adel z Manicure Adele.

Krok za krokem k mým svatebním šatům

Abych vám výběr ještě o něco více zjednodušila, pokusím se zde popsat své myšlenkové pochody.

Jaké chci šaty?

S odhalenými zády, ne bílé a elegantní. Ideálně takové, které jsem neviděla už alespoň na deseti lidech. Takže nejspíš ne krajkové.

Chci si je nechat ušít nebo jen půjčit?

Ušít, ale neměla jsem dost času.

Jaký svatební salón si vyberu?

Brouzdám na internetu asi dvě hodiny. Najdu šaty přesně jak jsem si je představovala. Objednám si je ze salónu Naive. Mají pobočky v Brně, Praze i Bratislavě. Po pár dnech si jdu šaty zkoušet. Padnou mi. A splňují všechny moje požadavky. Zkouším i vlečku, ale ujišťuji se v tom, že vlečku opravdu nechci. Fascinátory, které mi zde byly nabídnuty, můj vkus neuspokojily.

Rychle píšu Peti z La Modista a posílám jí své představy.

Peťa je nadšená a pouští se do výroby. Následují dvě zkoušky a je hotovo.

Místo svatby stále vybíráme, nemůžu tedy s jistotou říct, že vše bude ladit podle mých představ. Ale představu mám jasnou.

Lednický zámecký park se stal ideálním místem k focení.

Ženy by měly vydávat méně peněz za šaty, ale více peněz na eleganci. (Coco Chanel)

Štítky